strategisch kernwapen


strategisch kernwapen 1.0

krachtig kernwapen dat bedoeld is om in een oorlog strategische doelen te vernietigen

Algemene voorbeelden


Op basis van de kracht van kernwapens wordt een onderscheid gemaakt tussen tactische en strategische kernwapens. Strategische kernwapens hebben een enorme explosiekracht en zijn bedoeld om, in geval van een aanval of een oorlog, de belangrijke strategische doelwitten van de tegenstander te vernietigen: van militaire beslissingscentra, nucleaire arsenalen en luchthavens tot hele steden. Ze moeten dus een aanval afschrikken of in een oorlog de aanvalscapaciteit van de vijand vernietigen.

http://www.vredesactiediy.be/wp-content/uploads/brochurekernwapensA4.pdf,

De financiële problemen van de militairen sparen zelfs de elite-eenheden niet, zoals de nucleaire strijdkrachten. De bevelhebber van Ruslands strategische kernwapens, generaal Igor Sergeyev, zette maandag hoogst uitzonderlijk een persconferentie op het getouw om dat aan de kaak te stellen.

De Standaard,

"Elke stap in de richting van afscheiding zal leiden tot een confrontatie tussen de Oekraïense en de Russische politieke leiding", aldus Woolsey, die verwacht dat de separatisten op de Krim Moskou zullen vragen hen te hulp te komen. In de visie van de CIA is dat een uiterst gevaarlijke ontwikkeling, daar de Oekraïne nog steeds over 1.800 strategische kernwapens beschikt.

NRC,

Hier doemt het spookbeeld op van een Derde-wereldland uitgerust met zowel tactische als strategische kernwapens.

NRC,

Aangezien het noodzakelijk is de onzekerheid rond de strategische kernwapens in Rusland te verminderen, menen wij dat een herbevestiging - en wellicht codificatie - van de Presidentiële Initiatieven van 1991-'92 een eerste, maar zeker niet de laatste stap zou kunnen zijn in deze richting.

http://www.nato.int/docu/other/nl/2000/p00-124nl.htm,